More

    Az 500 Ft-os Redragon Kumara – Meg lehet menteni?

    A Redragon billentyűzetek sok éve örvendenek nagy népszerűségnek a hazai gamerek körében, bár ez nem nagy újdonság annak, aki járt már az Árukereső billentyűzet szekciójában. Most jelenleg épp a Kumara a legnépszerűbb modell az egész magyar piacon. A gyártó kínálatában a teljes méretű klaviatúráktól egészen 60%-os méretig találunk modelleket, így mindenki megtalálhatja méretben, kiosztásban, kapcsolótípusban a számára megfelelőt.

    A mostani írásomban viszont az újonnan kapható lehetőségek elemzése helyett egy konkrét példány feltámasztásáról lesz szó,

    amihez 500 forintért sikerült hozzájutnom, a billentyűzetet viszont kitépett kapcsolókkal, leszakadt forrpontokkal érkezett.

    A kissé rossz bőrben lévő billentyűzet, egy régebbi, már nem kapható K552 verzió, RGB helyett csak piros ledekkel, forrasztott Outemu Blue kapcsolókkal, félig-meddig hiányos lézerezett gyári ABS kupakokkal rendelkezett. Mivel a sérülések feltárásához mindenképp szükség volt a teljes szétbontásra, adta magát, hogy egyszerű javítás helyett egy átfogó módosítást is eszközöljek, saját ízlés szerint átalakítva ezt a jobb napokat is megélt Kumarát.

    Három fő cél lett meghatározva:

    • a clicky kapcsolók cseréje valamilyen simán járó lineárisra
    • a billentyűzet halkításra, amennyire a gyári felépítés engedi
    • cserélhető kábelezéshez USB aljzat kialakítása

    Az átépítéskor az akkor elérhető kapcsolók több típusa között vacillálva végül a Gateron KS-3 Yellow Milky Pro-ra esett a választás. Főbb jellemzői az 50g-os bottom out, alul-felül nejlon ház, valamint a gyárilag is kielégítő minőségű kenés. A nejlon ház mélyíti, teltebbé teszi a kapcsoló hangját, általam inkább kedvelt a polikarbonát tetős kapcsolók magasabb csilingelésével szemben. Mivel csak 5-pines, PCB mount kialakításban sikerült olcsón beszerezni, így a Kumara nyákjába ültetés előtt először egyesével le kell csípni a felesleges lábakat, de ez beépítés után nem okoz gondot, hiszen plate tartja a kapcsolókat, amik így 3 lábbal is kellő támaszt kapnak.

    A nyilak feletti Redragon logós kopogós műanyag alumínium rúdanyagból újragyártásra került, a minimalizmus jegyében egyszínű matt fekete festést kapott.

    A Kumara és hasonló felépítésű billentyűzetek általánosságban nem tartoznak a halk típusok közé. Nem segít a leütések erejének tompításában a merev acél plate, a vékony ABS kupakok, amik a könnyű, üreges házzal párosítva kellemetlenül konganak. A stabilizátorok szintén kenés nélkül voltak összerakva, amik a hosszabb billentyűkupakok, kiváltképp a Space alatt kellemetlenül zörögtek. Mivel az alap adott volt, így a korlátozott lehetőségekből szinte mindent felhasználtam, amit lehetett, remélve, hogy sikerül valami kellemesebb, mélyebb tónusú hangprofilt kicsikarni a billentyűzetből.

    A modding csak most kezdődik

    A divatosabb módosítások közül a stabilizátorokon band-aid és Holee-modot alkalmaztam, ezek lényege, hogy az ütközőfelületek és a mozgórész drótot fogadó belső része szövetes ragtapasszal vannak leburkolva, így kipárnázva az amúgy keményen egymáshoz csapódó alkatrészeket. Kenésre használhatunk általános szilikonzsírt is, a mozgórészre egy vékony réteget illik kenni, a drótok végére, valamint a hajlításra viszont használhatunk bőséggel, ezzel is csillapítva a csörgést.

    A kapcsolók alá PE szivacs alátét került, ebből választhatunk poron anyagút is, amely kicsit keményebb, így hangzásban kicsit eltér. A plate és a nyák közé egy univerzális TKL méretű filc réteg lett méretre szabva, aminél ha nem konkrét modellhez vesszük, akkor mindenképp érdemes figyelni a ház rögzítéseinek szabadon hagyására, valamint a stabilizátorok akadásmentes járására, mert ha a kapcsolók beforrasztása után derül ki a hiba, azzal jelentős pluszmunkát generálunk magunknak.

    A rögzítőcsavarokra szilikon O-gyűrűt húztam, ezzel megalkotva a szegény ember gasket mount-ját, csökkentve a rezgésátadást a plate és a ház között. Visszaállíthatatlan módosítás a házból a csavar nélküli távtartók kivágásra, hogy ne ütődhessenek az acél plate-hez, ezen kívül hangelnyelő szivaccsal is ki lett tömve minden üres rés.

    A kábel sem maradhat

    A célként megfogalmazott harmadik pont megalkotásához pedig természetesen USB-C csatlakozóra esett a választás. A forrasztható lengőaljzat megrendelésénél figyeljünk rá, hogy az adatsávok is ki legyenek vezetve, csak tápcsatlakozóval nem tudjuk használni a billentyűzetet.

    Az egyszerűség kedvéért a gyári kábelvégről érdemes megtartani a JST csatlakozót, viszont szétbontás előtt mindenképp ellenőrizzük egy multiméter szakadásvizsgáló funkciójával a vezetékek kiosztását, mivel ha nem követte a gyártó az USB szabvány színre vonatkozó előírásait, akkor egy pillanat alatt tönkretehetjük a nyákot egy rossz érre kötött tápfeszültséggel.

    Az asztalon való könnyebb pakolhatóság miatt mágneses kábelvéggel rendelkező, színben passzoló szövött borítású USB kábel lett beszerezve, melyhez további mágneses adaptereket vásárolva egy zsinórral meg tudjuk oldani a billentyűzetek közti gyors váltogatást.

    A kész billentyűzet egy sötétszürke PBT anyagú, dye sub eljárással feliratozott Cherry profilú kupakszettet kapott, amivel szerintem sikerült egy elég ízléses összképet megalkotni.

    Az elvárásként megfogalmazott halkabb működés abszolút sikerült, és billentyűzeten végrehajtott beavatkozásoknak köszönhetően a hangprofil eltolódott a mélyebb tónusok felé, a stabilizátorok zörgése pedig teljesen megszűnt.

    Ennél a billentyűzetnél a legtöbb befektetett energiát és gyakorlatot a kapcsolók forrasztása igényelte, de ezt az újabb, hot-swap nyákkal rendelkező Redragon modelleknél meg tudjuk úszni, így azok is bátran nekiállhatnak a tuningolásnak, akik nincsenek felkészülve a forrasztópáka használatára.

    Mivel ennél a hobbiprojektnél maga a barkácsolás öröme is a folyamat elválaszthatatlan része volt, teljességgel megérte számomra a belefektetett időt és energiát, főleg, hogy egy ennyire jól használható, a kitűzött célokat teljesítő billentyűzetet kaptam.

    Az építéshez felhasznált alkatrészek:

    – PBT dye sub Cherry profilos kupakkészlet – Aliexpress
    – Gateron KS-3 Yellow Milky Pro 5 pin – Gateron
    – filc a plate és a nyák közé – Aliexpress
    – PE pad a kapcsolók alá – Aliexpress
    – szivacs a házba – Aliexpress
    – O-gyűrű a plate és a ház közé – Aliexpress
    – USB C aljzat – Aliexpress

    Friss

    Hasonló kontent